Polyester is ademend
Sommige mensen zweren bij natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld katoen en linnen, omdat ze vocht opnemen en goed aanvoelen op het lichaam. Dat kan inderdaad een voordeel zijn en is prettig als je slaapt of slechts gemiddeld zweet. Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding. Niet zo charmant. Polyester of polyamide (het zusje van) nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat. (En door de extreem verbeterde technieken ademt het toch wel degelijk!) Bijkomend voordeel is dat je het ook niet koud krijgt, bijvoorbeeld na het sporten of wanneer op een warme dag de zon verdwijnt of de avond valt. Dat vocht is namelijk allang weg en gaat niet vervelend klam aanvoelen. Zweten in polyesters? Gegarandeerd niet!

Polyester is kleurvast
Kijk eens in je kledingkast. Je shirts en jurkjes van katoen en viscose hebben na een aantal wasbeurten ongetwijfeld de diepte van hun oorspronkelijke kleur verloren. Wanneer je kiest voor polyester zal dit niet gebeuren, zelfs niet wanneer je je jurkje in de volle zon te drogen hangt. De kleurechtheid van polyester is zo goed omdat de stof pas op een zeer hoge temperatuur smelt. Daarom kunnen betere printtechnieken gebruikt worden dan bij veel andere stofsoorten. Deze zijn perfect bestand tegen invloeden van buitenaf (zon, wassen, strijken) en behouden zelfs bij intensief gebruik hun kleur. En de kleuren zijn sowieso vaak veel intenser en sprankelender!

Polyester is kreukvrij
Verreweg de meeste polyester- en polyamidestoffen zijn nagenoeg kreukvrij. Dat is fijn tijdens het dragen. Denk maar eens aan je linnen rokje of je zijden blouse die in no time helemaal kreukt. Daar kan je spuitbus stijfsel die je bij het strijken gebruikt, echt niet tegenop. Zoiets zal je met polyester niet gebeuren. Je ziet er de hele dag verzorgd uit. Bijkomend voordeel is ook dat polyester na wassen nauwelijks gestreken hoeft te worden. Zeker wanneer je je jurk of blouse vochtig uithangt, is het niet nodig.

Polyester blijft heel lang mooi
Je las net al over de kleurafname bij veel natuurlijke stofsoorten, waarvan je bij polyester geen last hebt. Datzelfde geldt voor de pasvorm, die vanwege de stabiele polyestervezel erg lang goed blijft. Wanneer je kiest voor polyester in je kledingstuk, weet je dus dat je er lang van kunt genieten. Zeker wanneer je je kleding met zorg wast, zal de uitstraling perfect blijven. Polyester is de laatse decennia veredeld. Moderne synthetische stoffen zijn luxueus en comfortabel. Het is gemakkelijk in onderhoud.

Polyester is veelzijdig
Onder de synthetische vezels een echte alleskunner. Er zijn weinig gebieden in de modewereld waar het materiaal zich niet thuis voelt. Van polyestervezels worden zeer verschillende stoffen gemaakt – van chiffon tot imitatieleer tot fleece – die op het eerste gezicht niets met elkaar gemeenschappelijk hebben.

Polyester en duurzaamheid
Misschien verwacht je dat je uit het oogpunt van duurzaamheid beter kunt kiezen voor bijvoorbeeld katoen, wol of zijde in plaats van polyester. Toch is niets minder waar. Katoen is verreweg de grootste milieuvervuiler als het gaat om stofgrondstof, omdat de teelt van katoen bijzonder intensief is. En ook wol en zijde zijn allerminst milieuvriendelijk te vervaardigen en te hergebruiken. Polyester is minder schadelijk. Bovendien gaat kleding waarin polyester is verwerkt langer mee en is het eenvoudig te recyclen. Ook uit het oogpunt van duurzaamheid (zowel in je eigen kledingkast als in algemene zin) is polyester een verantwoorde keuze. Het advies: zet je schroom overboord en probeer het gewoon. Het geavanceerde polyester van de 21e eeuw zal je niet teleurstellen!

•  Sieraden
•  Chiffon
•  Parels en kristallen
•  Polyester
•  PU-leer
•  Tule

•  Gebruik en verzorging van pruiken van Fairytale Fashion

 

© 2019 - 2024 Fairytale-Fashion.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel