Altijd al willen leren om een tule rok te maken?

Hier laat ik je zien hoe je een eenvoudige rok van tule stroken maakt. GEEN NAAIMACHINE NODIG! ????

Tutu tutorial, benodigdheden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Benodigdheden:
Tule, satijnlint, karton, meetlint, schaar, hobbymesje.
Pen en papier om de afmetingen en eventuele aantekeningen te noteren.
Aansteker voor de uiteinden van het satijnlint.
Eventueel klemmetjes of knijpertjes om de lengte van het lint aan te geven waar de tule komt.

Tutorial tule rok benodigdheden

Bijzonderheden:
        A  
Voor deze rok met een taille omtrek van 54,5 cm heb ik 86 stroken tule van 1,04 cm gebruikt. Dus ruim 89 meter tule!
        A 1  De rollen tule zijn 15 cm breed en 22,5 meter lang, de extra grote rollen zijn ruim 90 meter lang. De benodigde hoeveelheid tule is afhankelijk van de taille omtrek, de gewenste dichtheid, en de lengte van de rok.
        A  2  De breedte van het satijnlint dat ik hier heb gebruikt is 2,5 cm en is eenzijdig, dat wil zeggen, de glans zit aan één kant. Double faced satijnlint glanst aan beide kanten en is soepeler.
         A  3 Tule rafelt niet en hoeft dus niet te worden afgewerkt. Knippen en klaar!
         A  4  Satijnlint rafelt daar waar het is afgeknipt, maar even een vlammetje erlangs verzegelt de vezels.
         A  5   Voor een extra vol effect kun je twee of drie stroken op elkaar leggen en die in een keer om het lint knopen. Let op: de knopen worden dan groter, je hebt dan meer lint-lengte nodig!
         A  6  Je kunt voor één kleur kiezen, of meerdere kleuren gebruiken.
         A  7  Een tule strokenrok is altijd doorzichtig, zorg dus dat je iets hebt -of aanschaft- wat er mooi onder staat en gezien mag worden! Voor koelere periodes kun je denken aan een (bewerkte) maillot of legging, voor warmere tijden is een bijzondere panty heel leuk. Apart EN veilig :) op een spijkerbroek of over een korte broek! Je kunt dan eventueel ook minder stroken gebruiken.

Zet een gezellig muziekje aan, neem iets lekkers te drinken en ga ervoor zitten, of staan ;-)

We gaan beginnen!

 B 1    Meet de omtrek van de taille.
        Strik het satijnlint om de taille, lang genoeg om er een mooie strik in te maken. Zet de klemmetjes aan weerszijden van de strik vast. Maak de strik los en schuif de klemmetjes een paar centimeter op naar de uiteinden van het lint; door de knopen van het tule heb je iets meer lengte nodig. Voor de taille omtrek van 54,5 cm van deze buste van is de uiteindelijke lengte -dus inclusief geknoopte tule- 57 cm. Let op dat je het lint lang genoeg maakt om die mooie strik te kunnen maken!

 B 2   Gebruik een aansteker om het afgeknipte lint te 'verzegelen'.

 

  B 3    Meet de gewenste lengte van de rok.
         Hou er rekening mee dat stroken tule door de structuur ‘in elkaar haken’, waardoor de rok bij het dragen al gauw 10 tot 15 cm korter wordt. Bedenk ook of je de uiteinden van de stroken schuin of recht wil afknippen en of je ze recht of ongelijk wil knopen; ongelijk oogt speelser maar maakt de rok nog iets korter en ‘doorzichtiger’ aan de onderkant. Zie de laatste foto’s!
   
  B 4   Snij het karton op maat met het hobbymesje.

          De tule wordt om het karton heengeslagen en aan één kant doorgeknipt: het karton moet dus de lengte van de rok worden, plus 1 tot 1,5 cm voor de knoop. Dat laatste is eigenlijk te verwaarlozen gezien het karakter van tule ;-)   Voorbeeld: de lengte van taille tot net over de knie is 50 cm, je wil dat de rok niet -veel- hoger opkruipt dan tot boven de knie, dan snij je het karton op zo'n 60 cm. Blijkt het toch te lang naar je zin: je kunt er altijd wat afknippen.

  C 1    Leg het begin van een tule rol aan het uiteinde van het karton. Zelf zet ik altijd met pen een pijltje aan de kant waar ik begin: dat is de kant waar je de tule uiteindelijk doorknipt.

  C 2    Wikkel de tule om het karton, niet te strak en niet te slap. Ook hier weer: het komt allemaal niet zo nauw dus geen zorgen! Blijf wikkelen totdat je ziet dat als je doorgaat, de lengte groter wordt doordat het wikkelen op zich voor volume rond het karton zorgt. Knip dan af en begin opnieuw (oftewel, ga verder) totdat je het gewenste aantal stroken  hebt.

  C 3    Het afknippen kan op 2 manieren: recht of schuin. Recht geeft ietsje meer volume aan de onderkant, schuin geeft puntjes wat iets feeërieker staat. Net wat voor effect je wil!

Vergeet niet om nog wat te drinken! ;)

  D 1    Bevestig de uiteinden van het lint ergens aan om het op zijn plaats te houden. Dit kan aan van alles zijn: voor de kleinere kun je het bijvoorbeeld rondom je bovenbeen knopen, voor iets groter: om de rugleuning van een stoel of iets dergelijks.

  D 2    Vouw een strook tule dubbel. Zo heb je een ‘lus’ aan een kant. Je kunt de twee uiteinden van de strook even lang laten zijn, of ongelijk in lengte, net wat je wil.
  D 3    Hou de tule achter het lint zodat de lus er bovenuit komt. Pak de twee uiteinden vast en leid ze voor langs het lint naar de lus en er doorheen. Trek voorzichtig aan.
     Trek de knoop niet te strak aan om ze straks makkelijker aan te kunnen schuiven. (Op het laatst kun je de knopen strakker aantrekken; hoe strakker, hoe kleiner de knoop, hoe meer stroken je kunt gebruiken.)

Ga zo door tot je de benodigde lengte hebt gedaan, controleer met de centimeter of, nog beter, om de taille van degene voor wie de rok gaat worden. Trek de knopen eventueel wat aan, voeg zo nodig stroken toe.

BIJNA KLAAR!

Strijk het lint, dat is waarschijnlijk gekreukeld door het vastzetten ;-)

KLAAR!

Op de volgende foto zie je het resultaat.
Hier zijn de stroken gladgestreken; dat doe je door je vingers tussen de stroken te steken en ze naar beneden toe te bewegen. Let wel: echt glad blijven ze niet lang ;-)

Hier zie je hoe de rok er uitziet nadat de stroken in elkaar zijn blijven haken. Dit effect vind ik erg mooi, je kunt het bewerkstelligen door de stroken aan de onderkant naar boven toe te knijpen, zoals je dat met je haar doet als je het hebt gekruld.

Je kunt de rok versieren met iets moois zoals een bloem. Gebruik bijvoorbeeld decoraties die op een haarclip zitten, zodat je ze er gemakkelijk op en af kunt doen, en kunt wisselen.

Beeldschoon!

HEEL veel plezier met je zelfgemaakte kunstwerk!

*** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

© 2019 - 2022 Fairytale-Fashion.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel