Update oktober 2020 algemeen:
 ♦ Bij het coronavirus helpt het niet om kleding en mondkapjes extra heet te wassen; een virus is geen bacterie, bacteriën gaan wel dood bij heet wassen -60 graden-, virussen niet. Wat wel werkt: het virus royaal met zeep in aanraking laten komen. Het virus heeft een vetlaagje dat kapot gaat als het maar lang genoeg met zeep in contact komt. Vandaar dat een was op 60 graden uiteindelijk meestal wel beter helpt dan op bijvoorbeeld 30 graden, de programma's hebben een andere tijdsduur. Dus niet zozeer heet alswel langdurig wassen, en als je een mondkapje met de hand wast, gebruik voldoende zeep en laat het liefst een paar uur weken.!

 ♦ Mondkapjes kunnen volgens het RIVM een schijnveiligheid* geven. De kapjes, die elders worden gedragen buiten de Coronacrisis, zijn volgens het RIVM bedoeld om bacteriën tegen te houden. “Virussen zijn kleiner en dringen door zo’n kapje heen.”
Het mondkapje is dan ook bedoeld als aanvulling op maatregelen zoals handen wassen en 1,5 meter afstand bewaren.
Daarbij is het wel inmiddels bekend dat hoe groter de hoeveelheid virussen dat je binnenkrijgt, hoe erger de besmettingsgraad, hoe zieker je kunt worden. Omdat mondkapjes in ieder geval de grote(re) druppels tegenhouden kan dat de hoeveelheid virussen aanzienlijk reduceren.
*Wat betreft de schijnveiligheid: uit onderzoek blijkt dat mondkapjes ook het tegenovergestelde teweeg kunnen brengen: het maakt de pandemie, het virus, het gevaar "zichtbaar". Het maakt dat men er steeds aan herinnert wordt, daarmee ook aan het bewaren van voldoende afstand.

♦ Schoonmaken of desinfecteren?
Je kunt met water en zeep of een allesreiniger oppervlakken goed schoon houden. Denk aan deurgrepen, toonbanken, winkelkarren en -mandjes en school- en kantoormeubilair. Door goed schoon te maken, is het risico kleiner om ziekteverwekkers binnen te krijgen. Bij het schoonmaken haal je ziekteverwekkers weg. Hierdoor wordt de kans dat je ze op je handen krijgt kleiner. Voorbeelden van schoonmaakmiddelen zijn schoonmaakdoekjes, zeep of allesreiniger.

Het is niet nodig om thuis desinfectiemiddelen te gebruiken. Het is voldoende om dat te doen met schoonmaakdoekjes of allesreiniger. Bovendien kunnen desinfectiemiddelen bij verkeerd gebruik schadelijk zijn voor het milieu en voor de mens. Daarnaast kunnen ziekteverwekkers ongevoelig worden als ze te vaak gebruikt worden. Het desinfectiemiddel werkt dan niet meer. Het is belangrijk dat je een desinfecterende handgel alleen gebruikt als dit echt nodig is. Als je het te vaak gebruikt, kunnen de ziekteverwekkers ongevoelig worden waardoor het steeds lastiger is de ziekteverwekkers te doden. 

Is er iemand thuis met COVID-19 en wil je weten of je moet desinfecteren? Neem hiervoor contact op met je huisarts of GGD.

Coronavirus informatie Fairytale Fashion

Verspreiding van het virus (RIVM)
Het nieuwe coronavirus  verspreidt zich vooral via de grotere druppeltjes die niet lang in de lucht blijven hangen en die zich normaal gesproken niet over grotere afstand verspreiden.
Er is geen duidelijk bewijs dat het nieuwe coronavirus zich in de kleinste druppeltjes over grotere afstand via de lucht kan verspreiden.
Of verspreiding via de lucht met kleine druppeltjes en/of aerosolen een rol speelt bij zingen of sporten wordt op dit moment verder bekeken.
Update juli 2020: uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het virus zich wel degelijk via de lucht verspreid! In de buitenlucht "vervliegen" de aerosolen snel, buiten is de kans op besmetting daardoor minder groot dan binnen. Om de luchtcirculatie optimaal te houden wordt aangeraden om binnenruimtes goed geventileerd te houden, zet het liefst ramen en/of deuren tegen elkaar open.
Update juni 2020: inmiddels wordt in nagenoeg elk land het mondkapje in meerdere of mindere mate verplicht gesteld. Uit ervaring van de afgelopen maanden is het vermoeden dat het virus zich ook via de lucht kan verspreiden, vooral in ruimtes met weinig ventilatie. (Zoals al werd gepubliceerd door het ECDC, zie verderop).

Richtlijnen van het RIVM voor het gebruik van mondkapjes.
Voordat je het mondkapje opzet, was je eerst je handen met water en zeep -volgens de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) -of ontsmet je handen met hand gel waar minstens 70% alcohol in zit. (Onderzoek toont aan dat de meeste ziekteverwekkers via de handen verspreid worden, zegt het RIVM.) Vervolgens gebruik je de touwtjes of elastieken om het mondkapje op te zetten. Raak de binnenkant niet aan. Je neus, mond en kin moeten altijd bedekt zijn en de neusbrug goed in vorm aangedrukt.
(Idealiter zou je ook je ogen moeten beschermen. Druppeltjes met het virus kunnen namelijk via het traanvocht in de neusholte komen.)
Zet je het mondkapje af? Was of ontsmet dan eerst weer je handen. Zorg er ook bij het afzetten weer voor dat je niet de binnenkant van het mondkapje of je gezicht (ogen, neus en mond) aanraakt.
 

Coronavirus informatie Fairytale Fashion


Wat  verschillende instanties in verschillende landen publiceren over het coronavirus komt niet altijd helemaal met elkaar overeen. Of er werkelijk een verschil is in inzichten hierin is ook niet helemaal duidelijk; de redenen die voor die meningen gegeven worden wisselen in ieder geval.

Hieronder een aantal bevindingen.

European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)
Het gebruik van mondkapjes (facemasks) in het openbare domein reduceert mogelijk de verspreiding van infectie in de gemeenschap, door het minimaliseren van het vrijkomen van ademhalings-druppeltjes van geïnfecteerde personen. Belangrijk: men kan geïnfecteerd zijn met het virus zonder symtomen te hebben of zelfs te krijgen!
Het is onbekend in hoeverre het dragen van mondkapjes, naast de andere voorzorgsmaatregelen, het risico op infectie helpt te reduceren.

Het gebruik van mondkapjes kan overwogen worden, vooral wanneer men zich bevind in drukke, gesloten ruimtes zoals supermarkten, winkelcentra en in het openbaar vervoer en dergelijke.


Medical Express
De grootste dreiging wat betreft besmetting met het coronavirus -denken we- komt van de grotere druppels. De druppels die men verspreid als men hoest, of niest, of luid spreekt. (I.C. met ‘consumptie’) Deze druppels echter zijn groot genoeg dat de zwaartekracht ervoor zorgt dat deze druppels gewoonlijk binnen 1,5 tot 1,8 meter op de grond vallen.

Dit is gebleken uit onderzoek naar het griepvirus, dat zich op dezelfde manier verspreid, en dat is waar de 1,5 meter regel vandaan komt. Daarbij is het een praktische afstand: het staat het dagelijks leven niet direct in de weg.

Over de besmetting met het coronavirus via kleinere ‘druppels’ of aerosolen, (de onzichtbare vochtdeeltjes die men verspreid als men spreekt of zelfs uitademt) is minder bekend.

Onderzoek lijkt uit te wijzen dat er bij het coronavirus meer virussen per druppel of per aerosol nodig zijn om iemand te besmetten dan bij het griepvirus. De praktijk lijkt dit te bevestigen: als het coronavirus net zo besmettelijk was als het griepvirus zouden de wereldwijde consequenties nog veel ernstiger geweest zijn.
(Noot: over de mate van besmettelijkheid zijn de verschillende bronnen het nog niet eens)

Druppels en aerosolen kunnen op je gezicht terecht komen, zelfs rechtstreeks in je ogen, mond/luchtwegen. Dus ook op een mondkapje. Als je dan je gezicht of mondkapje aanraakt en daarna bijvoorbeeld in je ogen wrijft kun je jezelf besmetten. Afstand houden blijft de belangrijkste component in het voorkomen van besmetting, maar een mondkapje kan bij inachtneming van bovenstaand en juist gebruik dus wel degelijk een bijdrage leveren.


België (info-coronavirus.be)
Het dragen van een mondmasker doe je niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen.
Beeld je in dat je een confettimachine bent. De druppels die je produceert als je niest, hoest, praat of ademt zijn confetti, mogelijk besmet met het virus. Hoe voorkom je dat deze confetti andere mensen bereikt? Door een fysieke barrière te plaatsen tussen de confettimachine (jezelf) en andere mensen. Waar moet deze barrière staan om de verspreiding van confetti te voorkomen?
Rechtstreeks voor de machine die de confetti uitstuurt. Deze barrière is het mondmasker.
Jouw mondmasker beschermt anderen tegen jouw confetti. Het mondmasker van een andere persoon beschermt jou tegen zijn confetti.
Opgelet: dit is enkel extra bescherming. Afstand van 1,5 meter houden en regelmatig je handen wassen blijven de meest effectieve maatregelen. Het is ook belangrijk om je handen te wassen voordat je je gezicht aanraakt.


US National Institutes of Health (NIH)
Virologen van de NIH hebben in samenwerking met collega’s van de Rocky Mountain Laboratories in Hamilton, Montana, onderzoek gedaan naar hoe lang Sars-CoV-2 (het Sars virus, dat ook een coronavirus is) buiten het lichaam kan blijven leven.
In druppels die uitgehoest zijn overleeft het tot drie uur. In fijne druppeltjes, tussen 1-5 micrometers (dertig keer kleiner dan de doorsnee van menselijk haar) kunnen ze in stilstaande, ongeventileerde lucht een uur of twee overleven.
Op oppervlakken: op gladde oppervlakken zoals plastic en metaal tot twee a drie dagen, op poreuze oppervlakken zoals karton en stof tot vierentwintig uur.
Hetzelfde geldt hoogstwaarschijnlijk voor het coronavirus CoV-19 (COVID-19, het nieuwe coronavirus)
 

Coronavirus informatie Fairytale Fashion

The UK's National Health Service recommends people with symptoms stay at least 2 meters away from others.

The US Centers for Disease Control and Prevention recommends everybody should "put distance between yourself and other people".

The World Health Organisation advises to keep at least 1 meter between you and anyone coughing and sneezing.

© 2019 - 2022 Fairytale-Fashion.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel